Datamarked kundeservice

iOS 15 – nye funktioner til at fokusere, socialisere og gøre livet nemmere

Det er endnu engang blevet tid til at Apple opdaterer deres iPhone-styresystem med en ny version. Beta-versionen er tilgængelig for app-udviklere, og vil snart også være tilgængelig for offentligheden. Vi anbefaler dog at vente med at opdatere til den officielle udgivelse af iOS 15, da iOS-versioner i de senere år i beta-stadiet har haft et par fejl og ”børnesygdomme” som efterfølgende er blevet rettet. Derfor får du sandsynligvis en meget mere stabil oplevelse hvis du venter med at opdatere til iOS 15 officielt udkommer i september.


Som en glædelig overraskelse skal det også nævnes, at det forventedes at Apple ville stoppe med at understøtte ældre iPhones såsom iPhone 6S og 6S Plus samt iPhone SE (1. gen) med iOS-opdateringer. De er imidlertid alle kompatible med iOS 15, og er således med på vognen i endnu en runde. Ejere af iPhone 6S, 6S Plus og SE (1. gen) kan altså se frem til omkring et år endnu, hvor de kan køre alle apps og bruge mange af de nyeste funktioner Apple byder på, før de sandsynligvis stopper med at blive understøttet med næste års opdatering af iOS.

Apples nyeste opdatering af iOS lader til at være inspireret af en tid med corona, hvor folk har været isoleret fra hinanden i langt højere grad end sædvanligt. I hvert fald centrerer mange opdateringer sig omkring Apples videosamtale-app FaceTime, efter den enorme stigning i popularitet som videochatting har haft under corona.


facetime

FaceTime

Først og fremmest kan man nu FaceTime med andre end Apple-brugere. Gennem et weblink der åbner videoopkaldet i en internetbrowser kan man nu se og snakke med både Android- og Windows-brugere. For første gang kan man også dele skærmbilledet på sin telefon live under et opkald, så man f.eks. kan vise nogen hvordan man bruger en bestemt funktion eller app. Og så kan du bruge Portræt-funktionen til at sløre baggrunden, så det kun er dig der er i fokus. Samtidig kan du slå et støjreduktionsfilter til, der reducerer baggrundslyd, og sørger for at din stemme går klarere igennem.

FaceTime har også undergået et redesign, for at gøre det mere attraktivt at bruge. Det er nu muligt at slå gittervisning (på engelsk Grid View) til, så alle personer i opkaldet vises i rækker og kolonner, for at udnytte skærmpladsen bedst muligt.

En anden innovation er hvad Apple kalder spatial audio (eller ”rumlig lyd”). Når personer i opkaldet snakker, lyder det som om lyden kommer fra det sted på skærmen hvor de befinder sig, hvilket hjælper med hurtigt at identificere hvem det er der snakker. Derudover øger det også bare indlevelsen, og følelsen af at være til stede sammen. Vær dog opmærksom på at denne funktion (samt Portræt-funktionen i FaceTime) kun er tilgængelig på Apple-enheder med en A12 Bionic-chip eller nyere, dvs. iPhone XR, XS og nyere. Af de iPads vi tilbyder i skrivende stund er det kun iPad Mini 5, iPad Air 3 og iPad Pro fra 2018 der understøtter denne funktion.

En anden ny funktion ved FaceTime er hvad Apple kalder SharePlay. Det er nu muligt at streame film og musik synkront med venner eller familie, mens I er på FaceTime sammen. På den måde er det muligt at nyde en film eller en playliste sammen, selv når man er adskilt af lange afstande eller en global pandemi. Funktionen vil understøtte Apples egen musiktjeneste Apple Music, samt videostreamingtjenester som Disney+ og HBO, og populære videodelings-apps som TikTok og Twitch. Om der kommer flere til vil tiden vise.


iMessage

Apples chatprogram iMessage er blevet opdateret med funktioner der gør det til en bedre oplevelse at dele billeder, links og filer med hinanden. Når du deler flere billeder ad gangen, vil de nu optræde i en stak, hvor man kan swipe mellem billederne.

Der er nu også oprettet nye ”Delt med dig”-sektioner i diverse apps, der indeholder billeder, links og andet indhold som folk har delt med dig i beskeder. F.eks. vil Apples billedvisningsapp indeholde alle de billeder andre har delt med dig i ”Delt med dig”-sektionen, så du let kan genfinde dem uden at skulle rode en masse gamle beskeder igennem.


tekst- og billedgenkendelse

Tekst- og billedgenkendelse

Med iOS 15 kan din iPhone nu genkende tekst fra billeder, nærmest uanset skrifttype og hældning af teksten. Selvom funktionen ikke altid genkender tekst 100% korrekt er den overraskende præcis, og et fantastisk redskab, hvis du f.eks. ifm. uddannelsen vil notere en sætning fra en bog for at huske den til senere.

Du behøver ikke engang at have lagret et billede. iPhone kan også genkende tekst løbende, hvis du f.eks. aktiverer kameraet og peger det mod et skilt. Herefter kan du kopiere teksten til telefonen, eller ligefrem maskinoversætte den med det samme. Det kan bl.a være nyttigt hvis du er i udlandet, og ønsker at forstå menuen på den restaurant du har udvalgt dig.

Der er også tilføjet relativ avanceret billedgenkendelsesteknologi med iOS 15, der genkender objekter eller motiver i dine billeder. Det betyder at din iPhone bl.a. kan identificere dyreracer, plantearter, seværdigheder, kunstværker, m.m., og give dig mere information om motivet hvis du trykker på billedet.

Tekst- og billedgenkendelsesteknologien er også integreret i Spotlight-søgefunktionen, så du kan søge i dine billeder baseret på det sted de er taget, hvilke personer eller objekter de indeholder, eller den tekst der er i billedet.


Safari

Apples webbrowser er også blevet redesignet med henblik på at udnytte skærmarealet bedst muligt, og at gøre det nemt at betjene med én hånd. Søgefeltet er nu i bunden, og kan let aktiveres med et tryk fra tommelfingeren. Når du tilgår en side er adressefeltet ligeledes i bunden, og du kan skifte mellem faneblade ved at swipe til højre eller venstre på adressefeltet. Og så kan du nu swipe nedad for at genindlæse siden. Alt sammen blot ved hjælp af tommelfingeren.

For at skabe overblik kan du nu også organisere dine faner i fanegrupper, som du kan tilgå på tværs af Apples platforme. Og så kan du nu også bruge Safari plugins og udvidelser på din iPhone, ligesom man allerede kan det på Mac.


Notifikationscenter

Dit notifikationscenter, som viser alle dine notifikationer når du swiper ned fra toppen af skærmen, er blevet redesignet til at se en smule mere appetitligt ud, bl.a. ved at gøre app-ikoner større, så de er lettere at identificere. Som noget nyt har Apple også implementeret en kunstig intelligens, der forsøger at prioritere rækkefølgen notifikationer optræder i baseret på dine brugsmønstre.

Som noget nyt laver din iPhone også en opsamling af alle notifikationer du har fået i løbet af dagen, og viser dig en opsummering i prioriteret rækkefølge, igen vurderet af den kunstige intelligens. Det kan f.eks. være om morgenen og om aftenen, men tidspunkter hvor opsamlingen vises indstiller du selv.


fokus-tilstand

Fokus-tilstand

Fokus-tilstand tillader dig at lave prædefinerede tilstande for f.eks. arbejde eller personlig, hvor du kan skræddersy hvilke apps der må vise notifikationer og hvilke der ikke må. På den måde kan du blokere for forstyrrelser under arbejdet, men samtidig tillade at beskeder fra dine kolleger bliver vist som notifikationer, hvis du f.eks. arbejder hjemme. Når tilstanden er slået til, vil folk der forsøger at skrive til dig blive informeret om hvorfor du ikke ser deres besked, og de vil være i stand til ”bryde igennem” med en notifikation alligevel, hvis de vurderer at det er en nødsituation. Du kan også tilpasse din Home Screen (telefonens skrivebord, så at sige), og have forskellige Home Screens til forskellige formål, f.eks. én uden distraherende apps der kunne friste dig når du skal arbejde eller sove.


Kort og GPS

Apples Kort-app indeholder nu en langt højere detaljeringsgrad, og i udvalgte byer er visse seværdigheder genskabt i 3D, som du kan beundre i både simuleret dags- og nattelys. Samtidig bliver GPS-funktionen markant forbedret til brug ved kørsel eller offentlig transport. Ved kørsel er tilføjet relevante oplysninger som hvor der er fodgængerfelter, svingbaner, cykelstier og midterrabatter. Skal du med offentlig transport er det nu blevet nemmere at finde information om stationer tæt på. Og så kan du indstille appen til at give besked kort før du skal stige af, så du ikke kommer til at køre et stop for langt.

Gennem augmented reality kan du som noget nyt også filme dine omgivelser, og få iPhonen til at udregne din position og pege dig mod din destination, direkte på skærmen mens du filmer.


…og meget, meget mere

Dette var en kort gennemgang af udvalgte funktioner som iOS 15 bringer med sig, men der er mange flere, heriblandt en generelt forbedret Spotlight-søgefunktion, mulighed for at bruge Siri offline, mere kontrol over og personalisering af Minder-funktionen, personlige repræsentationer af én selv kaldet Memojis til chat o.lign., en forbedret Vejr-app, og meget mere. Hvis du er interesseret i at læse mere om hvad iOS 15 har at byde på, kan du læse Apples officielle pressemeddelelse.

Opsummerende er der med iOS 15 en masse små forbedringer, som gør det nemmere, sjovere og smartere at bruge din iPhone. Redesignet af Safari kan måske kræve en smule tilvænning, men generelt er der ikke de store omvæltninger at forholde sig til, hvis du er vant til at bruge en iPhone. Det er dog altid rart at se Apples dedikation til kontinuerligt at forbedre brugeroplevelsen, selv når der er tale om små forbedringer.

Gå tilbage

Læs mere

Datamarked.dk - Din Go-To Ekspert for iPhone, iPad og MacBook Reparationer i Nørresundby
Martin Fromberg Hansen 2024-04-10
Hvilken adapter/kabel skal jeg vælge til min iPhone?
Mikkel Qvist 2024-02-09
Overvejer du at opgradere til iPhone 15?
Jeppe Christiansen 2023-11-14
Lenovo ThinkPad - Din Perfekte Arbejdsledsager
Jeppe Christiansen 2023-11-08
Genbrugt IT: Forstå Gradingsystemet hos Datamarked
Jeppe Christiansen 2023-10-10
Sådan opdatere du din iPhone til iOS 17
Jeppe Christiansen 2023-10-02
Det nye iOS 17: En dybdegående gennemgang af de vigtigste ændringer
Jeppe Christiansen 2023-09-27
MacBook Pro vs. MacBook Air: Hvornår skal du vælge hvilken?
Jeppe Christiansen 2023-09-20
Hvordan tager du de bedste billeder med din telefon?
Jeppe Christiansen 2023-09-12
Hvilke iPhones og iPads vil modtage den nye iOS-opdatering?
Jeppe Christiansen 2023-09-05
Hvordan Skifter Man Dansk Sprog på Sin Mac: En Step-By-Step Guide
Jeppe Christiansen 2023-08-30
Dette skal du være opmærksom på, når du leder efter en PC til billed- og videoredigering!
Jeppe Christiansen 2023-08-22
Sådan optimerer du batterilevetiden på din iPhone: Effektive tips og tricks til at forlænge batteriets levetid.
Mikkel Qvist 2023-05-26
Udnyt din bærbar korrekt og spar på elregningen!
Maria Jeanette From 2022-10-10
iOS 16 til iPhone: Flere muligheder for personlig tilpasning samt opdatering af sikkerhedstjenester
Maria Jeanette From 2022-09-27
En kort historie om film skudt på iPhones
Emil Styrbæk Møller 2021-06-04
Hvilken iPhone skal jeg vælge?
Emil Styrbæk Møller 2021-05-18
Hvilken Lenovo-serie er den rigtige for mig?
Claes Würtz 2021-03-17
Simpel guide: Sådan finder du den rette smartphone og tilbehør
Sponsoreret 2020-10-14
Her er vores mest populære Apple produkter
Mia Ledet 2020-09-23
Sådan passer du bedst på din smartphone!
Mia Ledet 2020-09-21
Sådan sikrer du at din enhed bliver ved med at yde bedst muligt!
Claes Würtz 2020-08-18
De bedste genveje til Mac og Windows!
Claes Würtz 2020-07-20
Hvorfor du skal vælge refurbished og spare penge, når du køber IT!
Plamen Stefanov 2020-05-22
Windows 10 - Hvordan og hvorfor skal jeg opdatere?
Plamen Stefanov 2020-05-07
Hvad er fordelene ved at have en iPad?
Plamen Stefanov 2020-03-25
COVID-19: Situationen hos Datamarked.dk
Esben Frey Jakobsen 2020-03-12
Billig gaming laptop til den prisbevidste gamer!
Claes Würtz 2020-03-11
Datamarked opkøber dit gamle elektronik
Lasse Bjørnstrup 2020-01-28
Refurbished PC til ethvert behov
Claes Würtz 2019-12-12
Populære iPad apps til børnefamilier!
Claes Würtz 2019-11-14
Leasing af genbrugt IT - forbedrer jeres likviditet
Esben Frey Jakobsen 2019-10-28
Matte eller Glossy display – Hvad skal jeg vælge?
Claes Würtz 2019-10-14
3 nyttige programmer vi har gjort klar på din genbrugte computer
Claes Würtz 2019-10-07
Rensning og klargøring af en brugt computer
Claes Würtz 2019-09-30
iOS 13-opdatering - Nye fede features og iPad får sit eget OS.
Claes Würtz 2019-09-05
Datamarkeds PC Guide
Claes Würtz 2019-09-05
Skån miljøet med genbrugt IT fra Datamarked.dk
Claes Würtz 2019-09-05
Sådan forlænges batteritiden på din håndholdte enhed
Esben Frey Jakobsen 2019-09-04

Har du spørgsmål eller brug for råd og vejledning?
Skriv en besked, så vender vi tilbage hurtigst muligt.